top of page

Najnovije vesti

IEEE.PNG

Nagrađen prof. dr Nikola Vojnović

Na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 64 godine od osnivanja i 50 godina od sticanja naziva Fakultet tehničkih nauka našem kolegi prof. dr Nikoli Vojnoviću uručena je nagrada za ostvareni rezultat u naučno-istraživačkom radu.

Dr. Luka V. Strezoski_Speaker Annoucement.png

IEEE CIEES 2023

Dr Zoran Janković sa naše katedre učestvovao je na naučnoj konferenciji „IEEE CIEES 2023“ (https://ciees.eu/) od 23. do 25. novembra 2023. godine, u Plovdivu u Bugarskoj. Na konferenciji je prezentovao naučni rad „Clean Genetic Algorithm Architecture for Improved Modularity and Extensibility“. Rad je dobio priznanje „Best Paper Award“ koje konferencija dodeljuje za odabrane objavljene radove. Istraživanje prezentovano u radu i učešće na konferenciji podržano je od strane naše katedre i Fakulteta.

cyberSecurity.png
TH novo.PNG

Redefining Utility Control Centers: The Pivotal Role of DERMS in Digital Transformation

"Profesor Luka Strezoski biće plenarni govornik na jednom od najznačajnijih evropskih energetskih samita u regionu. Prof. Strezoski će govoriti na temu: "Redefining Utility Control Centers: The Pivotal Role of DERMS in Digital Transformation". Više informacija o događajuna linku: https://en.prosperia.si/digital-energy-summit-23/."

Dan otvorenih vrata kompanije Typhoon HIL

Kompanija Typhoon HIL organizuje dan otvorenih vrata za sve buduće (i sadašnje) inženjere. Više informacije možete pronaći na flajeru koji se nalazi na linku:

Dan otvorenih vrata

esco ellios.PNG

Studentska praksa u kompaniji ESCO ELIOS

Otvara se mogućnost prijave za studentsku praksu u kompaniji ESCO ELIOS.

Više o studenskoj praksi na linku:

Studentska praksa

vega-logo.png

"Code Crafting Week" takmičenje

 

Kompanija VegaIT organizuje "Code crafting week" takmičenje za studente. 

 

Takmičenje će trajati od 3. do 11. decembra i imaće 3 faze. U okviru prve faze učesnici će rešavati izazov online i imaće 3 dana da pošalju svoje rešenje. Učesnike koji prođu dalje očekuju još 2 faze koje će se dešavati u kancelarijama kompanije.

Više o takmičenju na linku:

https://www.vegait.rs/code-crafting-week/

EMS.jfif

Predavanje na temu "Balansno tržište električne energije"

Naša Katedra, u saradnji sa prenosnim operatorom Srbije, kompanijom Elektromreže Srbije (EMS), organizuje predavanje na temu "Balansno tržište električne energije", koje će održati direktor direkcije za tržište EMS, gospodin Marko Janković.

Ovo je odlična prilika za sve studente FTN-a da direktno iz prakse čuju kako funkcioniše tržište električne energije u Srbiji, kao i koji su planovi za budućnost.

Predavanje će se održati 09.12.2021. godine 11h u Svečanoj sali FTN-a.

Predavanju mogu prisustvovati svi studenti Fakulteta tehničkih nauka, ali s obzirom na ograničen broj mesta, molimo sve zainteresovane da se što pre prijave putem formulara.

nmses.jfif

Član naše Katedre održao predavanje na Nortwestern University

Član naše Katedre, rukovodilac studijskog studijskog programa Primenjenog softverskog inženjerstva, docent dr Aleksandar Selakov održao je predavanje na Northwestern University u okviru master programa Northwestern Master of Science in Energy & Sustainability (MSES) na temu pametnih mreža sa posebnim osvrtom na obnovljive izvore energije, balansiranje, fleksibilnost, ekonomiju rada sistema, optimizaciju, primenu veštačke inteligencije, tranziciju i prelazak na zero-carbon privredu.

Cyber security sekcija

Pozivamo sve zainteresovane studente da se priključe novosadskoj cybersecurity sekciji, u okviru koje će imati prilike da steknu osnovna i prošire postojeća znanja iz sajber bezbednosti i da se pripreme za nacionalno takmičenje iz ove oblasti - Serbian Cybersecurity Challenge.

 

Više o takmičenju možete pročitati na sledećem linku: https://sajberbezbednost.rs/serbian-cybersecurity-challenge/

 

Za pristup sekciji je dovoljno da se priključite na Discord server, gde vas čeka više informacija o ciljevima sekcije i aktuelnim događajima.

 

Link do servera: https://discord.gg/FeBrmPhE94

FTN slika uz tekst na veb-sajtu.png

ICodeFactory - From Student to Microsoft Certified Software Developer

 

Kompanija ICodeFactory organizuje predavanje na temu: ICodeFactory - From Student to Microsoft Certified Software Developer

 

Predavanje je za sve studente koji razmišljaju o radu u industriji ili završavaju svoje studije i spremni su da naprave prve radne korake, kao i za one koji već grade svoje akademske karijere, a žele da stiču iskustva u radu na realnim projektima.

Predavanje će se održati 31. marta u 12:30 časova u svečanoj sali Fakulteta Tehničkih Nauka

Više o predavanju na linku:

Predavanje

EMS.jfif

Kompanija Elektromreža Srbije objavila konkurs za stipendiraje studenata
 

Kompanija Elektromreža Srbije (EMS) objavila je konkurs za stipendiraje studenata elektroenergetike 3. i 4. godine. Tekst konkursa možete pronaći na sledećem linku:

http://ems.rs/media/uploads/Konkurs_za_stipendiranje_studena.%202021_2022.pdf

Link za prijavu na konkurs:

https://www.ems.rs/news_more.php?id=17902

download.jfif

Član naše Katedre učestvovao je na konferenciji 22nd Annular CERIAS Security Symposium na Univerzitetu Perdue, West Lafayette, IN, SAD

Prof. dr Imre Lendak je učestvovao na konferenciji 22nd Annual CERIAS Security Symposium na Univerzitetu Purdue, West Lafayette, IN, SAD. Profesor Lendak se sastao sa profesorom Judžinom Spafordom (Eugene Spafford), jednim od vodećih eksperata u oblasti sajber bezbednosti ne samo u SAD, već i na svestskom nivou. Na sastanku su razmotrili razne mogućnosti saradnje, mehanizme razmene studenata i nastavnog osoblja, odnosno uvođenja zajedničkih master programa.

DlriuH5W0AQS3cT.png
electric-vehicle-days.jpg

Electric vehicles days - Novi Sad

 

Na Novosadskom sajmu je 9. i 10. septembra održana manifestacija "Electric Vehicle Days" na kojoj su predstavljena najnovija dostignuća na polju razvoja električnih automobila i uopšte elektromobilnosti.

Šef naše Katedre docent dr Luka Strezoski izlagao je u okviru panela 1 -  PUNJENJE ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST - TEHNOLOGIJE PUNJENJA I IZAZOVI

Više o ovom događaju možete pročitati klikom na dugme "pročitaj više"

IMG-58e1198cbe5e495febc688de8468df26-V.jpg
Capture.PNG

12. CIRED savetovanje o elektrodistributivnim mrežama

Nacionalni komitet CIRED Srbije (CIRED Srbija) u saradnji sa nacionalnim komitetima CIRED Crne Gore, Rumunije, i drugim komitetima, kompanijama i stručnjacima iz ostalih zemalja regiona organizovao je 12. savetovanje o elektrodistributivnim mrežama Srbije, sa regionalnim učešćem, u period od 30. avgusta do 3. septembra 2021. godine u  Vrnjačkoj Banji. 

Članovi naše Katedre uzeli su učešće na ovom savetovanju. Više o objavljenim radovima na 12. CIRED savetovanju o elektrodistributivnim mrežama možete pročitati klikom na dugme "Pročitaj više"

Predavanje na temu nauke

Doc. dr Stevan Cvetićanin, član naše katedre, održao je predavanja vezana na temu: vrednovanje u nauci; šta se to danas smatra naukom; koji su relevantni izvori naučnih informacija; o saradnji nauke, privrede, državnih institucija, kao i organizacija iz nevladinog sektora, u okviru treninga za trenere za obuku aktera na lokalu iz oblasti civilne zaštite, smanjenja rizika od katastrofa i obnove nakon elementarnih i drugih nepogoda. 

eFront.png

Katedra dobila donaciju za Smart Grid laboratoriju u vidu AMDS softvera najnovije generacije

 

Naša Katedra dobila je donaciju od kompanije Schneider Electric u vidu AMDS softvera najnovije generacije.

Schneider Electric EcoStruxure ™ ADMS pruža najsveobuhvatnije rešenje za upravljanje mrežom i uključuje alate za praćenje, analizu, kontrolu, optimizaciju, planiranje i obuku koji funkcionišu na zajedničkoj predstavi cele distributivne električne mreže. Spajanjem sistema za upravljanje distribucijom (DMS), upravljanje prekidima (OMS) i nadzor, kontrolu i prikupljanje podataka (SCADA) u jedno bezbedno, objedinjeno rešenje sa više od 50 naprednih funkcija, dobijeno je rešenje koje daje izuzetno velike benefite pri upravljanju pametnim mrežama. Pored ovoga, Katedra je dobila i Distributed Energy Resource Management System (DERMS). DERMS predstavlja rešenje za vođenje distributivnih mreža sa velikom količinom distribuiranih energetskih resursa.

Ovo rešenje će umnogome povećati kvalitet nastave i istraživanja i doprineće tome da naša Smart Grid laboratorija postane jedna od najprestižnijih laboratoija ovog tipa u svetu.

Novosti: News
TH.png

Oglas za posao - Early-Stage Researcher (ESR) position for the development of Digital Twin models for power grids (RS)

coursera.jpg

Katedra uspešno aplicirala kod Coursera organizacije

Naša Katedra je uspešno aplicirala kod Coursera organizacije za otvaranje kampusa UNS-a. Coursera je kreirala kampus UNS-a na njihovoj platformi i odobrila besplatan osnovni (Basic) plan sa 20.000 licenci. Studentima su dostupni svi kursevi (trenutno preko 4500) iz raznih oblasti, uključujući elektrotehniku, računarske nauke, i softversko inženjerstvo, odnosno studenti mogu koristiti praktične laboratorijske vežbe (vode se pod imenom Guided Projects). Svaki student ima pravo na jedan komercijalni kurs tokom godine i na neograničen broj besplatnih kurseva i laboratorijskih praktikuma. Predmetni nastavnik ima potpuni uvid u aktivnosti i rezultate studenata unutar kampusa.


Link na osnovnu stranicu UNS kampusa na Coursera-i je:

https://www.coursera.org/programs/university-of-novi-sad-serbia-on-coursera-jlwv6


Postoje dva tipa administratora: na nivou kampusa (organizacioni nivo) i programski. Ova druga uloga je namenjena profesorima i asistentima da kreiraju svoje kolekcije edukativnih materijala, kao i da dodaju studente (uloga Learner) na kampusu UNS-a.


Sve u svemu, ovo je prilika da unapredimo kvalitet online nastave, kao i da procenimo koliko možemo još više da iskoristimo pogodnosti koje Coursera nudi.

Oglas za posao  - eFront

Detaljnije informacije o samoj praksi i firmi eFront su date u daljem tekstu:


  *   O firmi i poziciji
Firma je eFront (www.efront.com), koja je nastala kao IT firma, ali su nas pre 2 godine kupili BlackRock (www.blackrock.com) najveći Asset Manager na svetu trenutno. Ukratko, eFront ima softver koji je namenjem fondovima koji ulažu u alternativne investicije (tzv Private Equity fondovi, Hedge fondovi, penzioni fondovi, foundations and endowments, i slično). Tražimo 6 praktikanata na pozicij Business Intelligence Consultant (BI developer), koji bi se pretežno pravili razvojem i automatizacijom izveštaja što za eksterne klijente, što za interne potrebe kolega iz BlackRocka. 
U pitanju su interni alati koji se baziraju na SQL i SAS tehnologiji, gde naravno bude obuka od 4-6 nedelja u početku. Znanje SQL je neophodno, dok se SAS ne traži, naučiće se u hodu. Kodiraju se raznorazne kalkulacije za merenje performansi fondova, i sve se to vizuelno priprema i namešta po željama klijenta.

  *   Uslovi
     *   6 meseci preko zadruge ide ugovor, uz mogućnost stalnog zaposlenja posle (do sada smo sve praktikatne i zaposlili). Naravno, zaposlenje ide regularno preko eFront/BlackRock, ugovor na neodređeno.
     *   Dobija se naknada 450e, po srednjem kursu
     *   Firma je u Beogradu, u Knez Mihailovoj 1, u samom centru grada
     *   Zbog korone, Avg-Sep nije neophodno putovanje za BG, sem odlaska zbog uzimanja laptopa i upoznavanja sa vođom tima
     *   Za period Okt-Nov će biti dozvoljeno 2 dana od kuće, 3 dana da se ide u BG, ali prati se situacija zbog najave da će od septembra novi talas. Od decembra još uvek nemamo informaciju o radu od kuće, ali bi trebalo ostati da se do 2 dana nedeljeno može raditi od kuće.
     *   Prevoz nažalost nije plaćen preko zadruge. Međutim, kako ja putujem mogu navesti neke cene. Mesečna karta busom je oko 15.000, koji staje i na Brankovom mostu, odakle peške ima 10 minuta do kancelarije. Linijski taxi NS-BG koji vozi od vrata do vrata bude oko 700din u jednom smeru, ali ako se ide ceo mesec, može dogovor, i ispadne nekih 20.000din.
     *   Poznavanje SQLa i Excela je neophodno; Visual Basic i SAS je samo
dodatan plus, kao i svaki drugi jezik
     *   Engleski je neophodan, jer drugi krug razgovora ide sa šefom iz Londona, a i svakako sva komunikacija sa klijentima je na engleskom (jer su klijenti svi izvan Srbije)

CV na engleskom jeziku poslati na mejl:
petar.tomic@blackrock.com.

Petar Tomić
Vice President | BlackRock
Business Intelligence Consultant Expert
Phone:  +352.28.29.04.05 (290405) | Mobile: +381.69.55.12.811

back end.jpg

Oglas za posao - junior software engineer (Back End)

Kompanija Vroom iz Njujorka, čiji zaposleni rade isključivo na daljinu, ima nekoliko otvorenih juniorskih pozicija i nastavlja da širi domaći tim nakon uspešne kupovine kompanije Vast/CarStory.

Detaljnije o oglasu na linku:
https://www.vast.com/vroom-careers-positions-junior-software-engineer-back-end

Rok za prijavu je 1. maj 2020. godine.

SE DMS.jpg

Članovi Katedre za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo preselili su se u nove kancelarije u okviru Naučno-tehnološkog parka. Pored kancelarijskog prostora Katedra je u novom prostoru dobila svoje učionice i laboratoriju koje će umnogome unaprediti kvalitet kako nastave tako i naučno-istraživačkog rada.

Katedra dobila donaciju od kompanije Schneider Electric u vidu laptopova za laboratoriju

Katedra za elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo dobila je donaciju u vidu laptopova za laboratoriju koja je trenutno u fazi opremanja, a koja će studentima i profesorima biti na raspolaganju za nastavne i vannastavne aktivnosti.

microgrid_trial_2-1.jpg

Katedra dobila donaciju u vidu Hardware-in-the-Loop opreme za laboratoriju za energetiku od kompanije Typhoon HIL

Katedra ze elektroenergetiku i primenjeno softversko inženjerstvo je od kompanije Typhoon HIL dobila donaciju u vidu Hardware-in-the-loop opreme. Sa ovom opremom o čijem kvalitetu i mogućnostima svedoči njena pozicija na svetskom tržištu, modelovanje i simulacija elektroenergetskih sistema sa velikim brojem priključenih distribuiranih energetskih resursa postaje izuzetno jednostavna, što će svim članovima Katedre otvoriti nove mogućnosti kako u naučno-istraživačkom radu tako i u nastavi.

NTP.jpg

Katedra se preselila u nove kancelarije u Naučno-tehnološkom parku

bottom of page